In een paar minuten zien wat PDOK en het Nationaal Georegister (NGR) je te bieden heeft?
Op deze pagina vind je de promotiefilm van PDOK.
Heb je zelf een how-to-use filmpje over een onderdeel van PDOK of NGR gemaakt? Of wil je ons tippen voor een bestaand filmpje? Of een suggestie doen voor een onderwerp voor een nieuwe video? Laat het ons weten! via het contactformulier.
Heeft u hulp nodig bij het maken of wijzigen van uw metadata records in het Nationaal Georegister? Deze linkBekijk de NGR instructie video's biedt u een aantal instructie-video's.
Hieronder vind je de meest gestelde vragen over het gebruik van PDOK en het NGR
Dit serviceniveau is beschreven in de Product en Diensten Catalogus / Dienst Niveau Overeenkomst voor Producten en Diensten Catalogus voor Afnemers.
Iedereen mag kosteloos data afnemen bij PDOK. Het dienstenniveau dat van toepassing is, kunt u hier lezen Producten en Diensten Catalogus voor Afnemers
Als bedrijf of particulier kan je van de PDOK diensten gebruik maken. Hiervoor is geen aanmelding bij PDOK nodig. Het gebruik gaat volgens de Producten en Diensten Catalogus voor Afnemers.
Link naar de Producten en Diensten Catalogus voor Afnemers
Link naar de Producten en Diensten Catalogus voor Aanbieders
De PDOK plugin wordt ondersteund in QGIS vanaf versie 1.8. De QGIS Plugin voor PDOK is ontwikkeld binnen de open source community. Uiteraard juicht PDOK ontwikkelingen toe die het gebruik van de PDOK producten en diensten stimuleren, maar PDOK verleent geen ondersteuning aan dergelijke ontwikkelingen. Voor vragen over ontwikkelingen rondom de QGIS PDOK plugin verwijzen wij u daarom naar de open source community (zie bijvoorbeeld QGIS).
Een atomfeed is een XML bestand die in de meeste browsers zonder opmaak getoond wordt. Dit is het geval in Chrome, Firefox en Edge. In Internet Explorer wordt de XML wel op een gebruiksvriendelijke manier getoond en kun je het downloaden direct starten via de Download knop.
In browsers die de atomfeed tonen als XML bestand zonder opmaak dien je de URL van het downloadbare zip bestand zelf in de XML op te zoeken. Kopieer deze URL. Vervolgens plak je de URL in een nieuw tabblad van de browser. Daarna start het download proces.
Hieronder staat een voorbeeld URL van een zip bestand van de dataset CBS Vierkanten 100m 2017
https://service.pdok.nl/cbs/statisticalunitsvector/atom/index.xml
Tijdens het beschikbaar stellen van de downloads van AHN is hierop geanticipeerd door een bladindex op te nemen in de WMS service van de AHN3. In de viewer van PDOK kan je bij de AHN3 service deze bladindex selecteren (vinkje bij bladindex wms). Je kunt daarna in het kaartbeeld (eventueel na inzoomen) naar het betreffende (vooraf gedefinieerde) gebied gaan en met de informatie-tool (keuzeknop in de balk boven de viewer) op een kaartblad klikken. Je krijgt daarna informatie over het betreffende kaartblad. Deze informatie bevat onder andere bladnummers. Dit bladnummer vindt je terug op de pagina met downloadbare bestanden.
De PDOK WFS-services kennen een maximum van 1.000 objecten per request. Die beperking is ingesteld om een te hoge belasting van de servers te voorkomen.
Voor het ophalen van méér dan 1.000 objecten kan echter wel gebruik gemaakt worden van de WFS 2.0.0 functie ResponsePaging. ResponsePaging is vanaf versie 2.0.0 van WFS beschikbaar. Deze functie wordt uitgebreid toegelicht op de website van Read the DocsLink naar een externe pagina.
De Nederlandse geo-infrastructuur ontsluit gegevens middels een aantal Open Geospatial Consortium (OGC) standaarden. De OGC is een internationale organisatie die de leiding heeft in de ontwikkeling van interoperabele standaarden voor georuimtelijke en plaatsgebonden diensten. Uitleg over de belangrijkste OGC standaarden die in gebruik zijn bij PDOK staat op https://pdok-ngr.readthedocs.io/services.htmlLink naar een externe pagina.
Op onze website vindt je aanvullende informatie over het gebruik van PDOK zoals handleidingen. Ook kan je vragen stellen en kennis uitwisselen met andere gebruikers in het GeoforumLink naar een externe pagina. Om toegang te krijgen tot dit platform maak je een account aan op deze website.
Nee, je moet je houden aan de PDOK spelregels in de PDF documentProducten en Diensten Catalogus voor Afnemers. Daarnaast kunnen er per individuele service specifieke gebruiksvoorwaarden gelden die zijn vastgelegd in de bij de service behorende gebruiksvoorwaarden (de licentie). Welke gebruiksvoorwaarden van toepassing zijn, is opgenomen in de bij de service behorende metadata. Op de pagina DatasetsLink naar een externe pagina> vind je bij elke dataset links naar de metadata het Nationaal Georegister, waar je per service deze voorwaarden kunt vinden.
In het Nationaal GeoregisterLink naar een externe pagina kun je in het zoekveld Organisatie zoeken op organisatienaam "Beheer PDOK" (via de uitgebreide zoekcriteria). Je vindt dan de metadata met licenties van alle PDOK-services.
Daarnaast bestaan er licenties voor de bronbestanden. Je vindt deze eveneens in het Nationaal Georegister.
Dat is er. Het stappenplan kunt u PDF documenthier vinden.
Bij het gebruik van de data van PDOK gelden gebruiksvoorwaarden: Voor elke PDOK webservice is in het Nationaal Georegister te vinden wat de voorwaarden voor het gebruik zijn. Je kunt hierbij denken aan licentievoorwaarden, gebruiksbeperkingen etc. Op de pagina DatasetsLink naar een externe pagina vind je bij elke dataset links naar de metadata het Nationaal Georegister, waar je per service deze voorwaarden kunt vinden.
PDOK verstrekt uitsluitend data via formaten die te boek staan als (internationale) open standaarden. Voor wat betreft downloads kun je denken aan bijv. de formaten GML en Geopackage zoals beschreven op: https://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/geo-standaardenhttps://www.forumstandaardisatie.nl/open-standaarden/geo-standaarden. PDOK ontvangt deze dataformaten van data-aanbieders. DXF en DWG zijn gesloten bestandsformaten en worden niet door PDOK ontsloten. Wel zijn er verschillende softwarepakketten beschikbaar waarbij een gebruiker data vrij eenvoudig omzetten naar DXF.
Het is helaas niet mogelijk om PDOK services te gebruiken in een Flash omgeving.
In de PDOK WFS is een limiet ingesteld die bepaalt wat het maximum aantal op te vragen features is (individuele lijnen, punten etc.). Als op basis van een vraag (request) meer features geleverd zouden moeten worden, worden altijd alleen de eerste features geleverd (willekeurig) tot aan het maximum aantal ingestelde features. Voor de PDOK WFS is de limiet ingesteld op 1.000 features. Een mogelijkheid is om in de vraag (request) een "bounding box" te definieren waarbinnen de features worden opgehaald, zodat binnen dit gebied wel alle features worden opgehaald (bedenk steeds dat er nooit meer dan 1.000 features opgehaald kunnen worden). Het is overigens mogelijk dat binnen de GIS-applicatie niet duidelijk weergegeven wordt dat er al 1.000 features zijn opgehaald.
Nee, alle huidige aangeboden services zijn vrij van kosten te gebruiken.
Nee, iedereen heeft vrij toegang tot de open services en/of downloads van PDOK. De toegang tot de gesloten services van PDOK is geregeld door middel van het PKI-overheidscertificaat.
PDOK biedt de tiled webservice WMTS aan, echter niet alle GIS-applicaties ondersteunen deze webservice. Raadpleeg je leverancier voor vragen omtrent het gebruik van de WMTS webservice in je GIS-applicaties. De PDOK helpdesk biedt geen ondersteuning in het gebruik van GIS-applicaties, maar je kunt je vraag wel op het forum stellen aan de PDOK community.
Het Kadaster bepaalt niet een exacte maar een indicatieve grootte. Grootte is alleen authentiek als soort grootte de waarde "vastgesteld" heeft. De oppervlakgrootte wordt vastgelegd in vierkante meter. Deze informatie is te vinden in de modeldocumentatie van de Kadastrale kaart
Om de PDOK webservices te kunnen gebruiken heb je een GIS-applicatie nodig. Webservices vereisen wel een zekere kennis van GIS-applicaties. Raadpleeg uw leverancier voor vragen omtrent het gebruik van webservices in uw GIS-applicatie. De PDOK- helpdesk biedt geen ondersteuning in het gebruik van GIS-applicaties, maar u kunt uw vraag wel op het forum stellen aan de PDOK- community.
Uitleg over de belangrijkste OGC standaarden die in gebruik zijn bij PDOK staat op http://pdok-ngr.readthedocs.io/services.html
Via PDOK kunnen diverse datasets worden "gedownload". Met downloads bedoelen we geografische datasets die geladen kunnen worden als bestanden vanaf een PDOK server. Niet alle datasets zijn naast viewservices ook als downloads beschikbaar binnen PDOK. Indien er geen downloads beschikbaar zijn, kun je hiervoor contact opnemen met de data-aanbieder. Zie de metadata van de dataset in Het Nationaal Georegister voor de contactgegegevens van de data-aanbieder.